onsdag 10. september 2008

Flervalgstest

”Det er ikke naturlig for mennesket å være i evig fremgang. Også mennesket trenger flo og ebbe.” Utsagnet er Pascals, og det passer veldig godt for meg akkurat nå. Jeg har gjennomgått en IT-metamorfose og nå hjelper skolens nettverk meg med å lande litt. Jeg satt i mange timer for å finne gode spørsmål og svaralternativer til min første flervalgstest, bare for å oppleve at nettverket var nede da testen skulle tas. Heldigvis hadde jeg kopiert alle spørsmålene og kunne dele dem ut, men svaralternativene manglet jo, så testen ble mye vanskeligere enn jeg hadde tenkt. I dag gjorde jeg et nytt forsøk med en annen klasse. En del av elevene måtte gjøre mange forsøk før de fikk koblet seg til nettet, og mange mistet oppkoblingen flere ganger i løpet av timen. Det sier seg selv at konsentrasjonen sviktet etter hvert. Det positive er at absolutt alle svarte på spørsmålene via nettet.

Jeg oppdaget at ikke alt ved testen var like gjennomtenkt. Da jeg skrev spørsmål og svar, tenkte jeg spørsmålene i sammenheng, dvs. at jeg spurte om navnet på helten i det første spørsmålet og navnet på uhyret i det neste. Da var det ikke så lurt i neste omgang å hake av for at spørsmålene skulle komme tilfeldig. Jeg ser også at det er vanskelig å lage gode spørsmål til slike tester, i alle fall så lenge jeg må konsentrere meg så mye om selve verktøyet. Akkurat det regner jeg med at blir bedre etter hvert som jeg venner meg til å bruke det. Og premien etter alt arbeidet er selvfølgelig at det er enkelt å rette disse testene. Det skal jeg kose meg med i de neste timene. ..

2 kommentarer:

Svend Andreas Horgen sa...

Hei, jeg har samme erfaring som deg. Det er vanskelig å lage gode spørsmål i tester, men det er også viktig å bare hive seg ut i det og lære etterhvert!

Jeg tror også at en test har stor verdi om en ser bort fra spørsmålskvaliteten og tenker mer på ulike måter å bruke tester på. For noen tips kan du jo se på innleggene på min blogg om formativ bruk av tester:

http://gjemmesiden.blogspot.com/search/label/Tipsserie1

Lill-Tove Rype sa...

Takk for tipset; jeg har funnet mye nyttig på bloggene dine!