tirsdag 29. april 2008

Skriveglede

Blogging viser seg å være nøkkelen til skriveglede for mange av elevene mine! De skriver i vei, mange med god kunnskap om både det ene og det andre. Man får faktisk stor innsikt i den skrivende eleven på denne måten. Når de får velge sjanger og tema selv, skriver mange av dem mye bedre enn de gjør ellers. Og ikke visste jeg at jeg hadde så mange humoristiske skribenter i mine rekker! Eller at hun kunne så mye om politikk, han så mye om fotografering og så videre, slik kunne jeg fortsette i det uendelige. De står jo vanligvis ikke i kø for å fortelle meg slike ting, og ikke strekker skoletimen til heller. Det er jo faktisk slik skriving vi skal utdanne dem til! Ikke mange kommer til å sitte med lyrikkanalyser i jobbhverdagen sin, men alle kommer til å måtte kunne uttrykke seg skriftlig og gode formuleringer kommer med mye skrivetrening. Ikke skrivetrening som oppleves som kjedelig og utføres av plikt, selv om det kanskje må til det også, men skriving som kommer som et uttrykk for at man har noe på hjertet som man ønsker å formidle videre. Det er det elevene mine gjør i bloggene sine, og jeg håper inderlig at de fortsetter med det også etter at skoleklokka har ringt sommeren inn dette skoleåret.

mandag 28. april 2008

Ansvar for egen læring...

30 hårtopper skimtes bak svarte skjermer. Jeg reiser meg opp og går en runde i klasserommet. Noen får det travelt med tastene. Når jeg ser på skjermene, finner jeg bare fagstoff så langt øyet kan nå. Hvor mye lærer de av dette? Det er sikkert like mange svar som det er elever. Jeg må stole på at de får gjort det de skal, enten på skolen eller hjemme, så får det ikke hjelpe at de smiler hemmelighetsfullt til hverandre. Jeg smiler, jeg også, og lurer på om de forstår at det ikke er meg de lurer...

Digitale fortellinger

Så er vi i gang med digitale fortellinger, og dette er spennende; læreren er nesten like grønn som elevene! Vi startet med å se en digital fortelling. En nydelig fortelling lagd av ei jente med downs syndrom. Hun forteller om kjæresten sin og hva de liker å gjøre sammen.

Mange elever visste øyeblikkelig hva de skulle fortelle om, andre måtte ha litt hjelp for å komme i gang, men de aller fleste ble ferdig med selve fortellingen på to timer. Det hjalp på fantasien da jeg sa at de kunne fortelle om noe fra barndommen, for eksempel om den gangen de lærte å sykle eller svømme. Det som tok lang tid, var bildesøkene, i alle fall for de som ikke brukte egne bilder. Det er mye spennende man kan se på når bildene begynner å poppe opp på blant annet flickr!

Den store utfordringen blir hvordan vi skal få lagt inn lyd. Får vi låne en, to eller tre mikrofoner? Jeg trodde alle hadde pc med innlagt mikrofon, men det har de altså ikke. Akkurat denne delen kan derfor ta ganske lang tid... Spennende er det uansett!

torsdag 17. april 2008

Ferske bloggere

Nå er endelig VG1-klassene mine i gang med bloggene sine, og jeg er imponert over hvor flinke de er! Hvis du har lyst til å se på klassebloggene, kan du klikke her og her. Elevene har selvfølgelig fått lov til å reservere seg mot å delta i offentligheten. Det betyr at det bare er noen av elevene som har åpne blogger.

Elevene har fått oppgaver de skal utføre i bloggene sine. De skal blant annet reflektere rundt dikt og tekster de har lest og ellers skrive om norskfaglige temaer som opptar dem. Etter hvert håper jeg at bloggene fylles av tekster produsert i ren skriveglede! Da har dette vært et vellykket prosjekt!